Харчова токсикоінфекція

скачанные файлы_1До харчових токсикоінфекцій птахів відносять ряд захворювань, об'єднаних між собою двома групами загальних ознак.

I група збудників, що потрапили в організм разом з їжею: стрептококи, протей, стафілококи, сальмонели, ботулинус.

II група токсинів, які утворюються в результаті життєдіяльності мікроорганізмів першої групи, отруюючи тим самим пташиний організм і викликаючи харчову токсикоінфекцію.

Шкідливі мікроорганізми потрапляють в харчові продукти і корми в момент приготування, транспортування, зберігання і безпосереднього годування. Серед захворювань птахів особливу проблему викликає сальмонельоз.

Ознаки

При попаданні в організм птахів хвороботворні мікроорганізми провокують подразнення слизової оболонки шлунка, запалення тонкої і товстої кишки (гастроентероколіт). Через запального процесу посилюється м'язова робота кишечника, відбувається порушення всмоктування і перетравлення їжі, виникає дисбактеріоз.

Ознаки токсикоінфекції птахів можуть проявитися через 2-4 години після вживання недоброякісного або зараженого корму, і виражаються:

  • частою блювотою
  • нездужанням
  • поносом до 10-15 разів на добу смердючими випорожненнями

Далі токсини всмоктуються в кров, впливають на серце, центральну нервову систему і печінку. Підвищується температура тіла птахів, можливі судоми м'язів кінцівок. Пацієнта терміново необхідно показати ветлікаря для взяття аналізів та діагностування захворювання.

Профілактика

Умовно заходи щодо профілактики токсикоінфекцій поділяють на три етапи:

1 Етап - попередження інфікування харчових продуктів, придбання кормів в перевірених точках продажу, суворе дотримання правил особистої гігієни

2 Етап - забезпечення відповідних умов зберігання кормів при необхідних інструкціями температурних режимах

3 Етап - термічна обробка сирих продуктів придатних для годування птахів

Ваші чисті руки і якісна їжа - запорука здорового харчування ваших пернатих вихованців.

Записатися на прийом
Розклад фахівців